Pages

29 Şubat 2012 Çarşamba

Nohutlu ve Avokadolu Quinoa Salatasi

Ne zamandir bu tarifi paylasmak istiyordum sizlerle; bu gune kismetmis.

Quinoa benim yeni kesfettigim bir lezzet.  Supermarette ilk gordugumde herhangi bir tahil zannetmis, bir gun pisiririm diye bir paket almistim.  Eve gelip biraz arastirinca, Quinoa'nin bir tahil olmadigini, o kucucuk goruntusunun altinda pek cok faydanin gizli oldugunu gordum.  Tarife gecmeden once de Quinoa hakkinda biraz bilgi vermek istiyorum sizlere.

Quinoa (Ki-nuu-a) her ne kadar bir tahil gibi gorunsede aslinda ayni adli bitkinin tohumlari.  Bu bitkinin tarihi ise cok eskilere dayaniyor.  Dogal yasam alani And Daglari bolgesi- Ekvator, Bolivya, Kolombiya, Peru- olan bu bitki, 3000-4000 yil once yine ayni bolgede evcillestirilerek halkin temel besin maddeleri arasinda yerini aliyor.
Quinoa'nin besleyici ozellikleri de diger pek cok tahila gore cok daha fazla.  Mesela 175gr pismis esmer pirinc ile kiyaslandiginda aradaki farki gormek mumkun:

Quinoa                                        Esmer Pirinc
Kalori:    222                                 218
Protein:   8gr                                5gr
Karbonhidrat:   39gr                   46gr
Yag:  4gr                                       2gr
Lif::   5gr                                       4gr
Kalsiyum:  31mgr                        20mgr
Demir:  3mgr                               1mgr
Magnezyum:  118mgr                 86mgr
Potasyum:  318mgr                    154mgr

Quinoa tohumunda vucut icin gerekli dokuz aminoasitten biri olan Lysine (Lizin) de bol miktarda mevcut.

Simdi gelelim tarifimize.

Nohutlu ve Avokadolu Quinoa Salatasi

Malzemeler
1 cup yikanmis Quinoa -1 cup 250ml ediyor.  Turkiye'de olcu olarak cup kullanilmiyor. Bizler cok daha kolay olan "bardak" ile olcmeyi tercih ediyoruz malzemelerimizi.  Klasik bir su bardagi da 200ml. O yuzden siz 1,5 su bardagindan biraz daha az kullanin Quinoa'yi.
2 adet avokado
1 adet kurusogan ya da istediginiz miktarda taze sogan
1 demet maydanoz
2 adet domates
1 bardak haslanmis nohut ya da 1 adet konserve nohut- haslanmis satiliyor

Sos
1 adet limonun suyu
zeytinyagi
2-3 dis sarimsak
2 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi tam tahil hardal- minik kavanozlarda, hafif zeytinyaginin icinde tohum olarak satiliyor
arzu ettiginiz kadar karabiber ve tuz
acidan hoslaniyorsaniz arzunuza gore pul biber

Yapilisi
  • Quinoa'yi paketin arkasinda verilen tarife gore pisirin.  Benim paketimdeki tarif 1cup Quinoa'ya 2 cup su diyor; yani, eger bardak olcusu kullanacaksaniz 1,5 bardaktan biraz daha az olctugunuz Quinoa'ya yarim litre su.  Paket Quinoa genelde yikanmis ve ayiklanmis bir sekilde oluyor.  Eger sizin paketinizde yikanmamis diyorsa, once Quinoa'yi cok guzel yikayin, aksi takdirde kabuklarindaki aci tad salataniza da gecer.  
  • Uygun buyuklukte bir tencereye yarim litre sicak suyu koyun, su kaynadigi zaman Quinoa'yi ekleyin, tencerenin kapagini kapatip atesin altini yavasa getirin ve 12 dakika pisirin.  Gercekten de 12 dakikada pisiyor.  Siz yine de emin olmak icin ara sira bir catal yardimiyla karistirip tadarak kontrol edin.  Eger suyunu cektigi halde pismediyse biraz daha su ekleyip pisirmeye devam edin. Tamamen pisince ocaktan alin ve bir kenarda sogumaya birakin.  Quinoa pistigi zaman, tohumun etrafindaki beyaz halka ayriliyor ve resimdeki gibi gorunuyor.  
  • Quinoa sogurken, kurusogani ve domatesi ufak ufak, kup kup dograyin.  
  • Avokadolari da soyup iri kupler halinde dograyin.
  • Maydanozu guzelce kiyin.
  • Butun bu dogradiginiz malzemeyi ve haslanmis nohutlari bir salata kabina aktarin.
  • Soguyan Quinoa'yi da dogradiginiz malzemelere ilave edip, uzerine asagida yapilisini verdigim salata sosunu dokun.  Catalla hafifce havalandirir gibi karistirin ki avokado ve Quinoa ezilmesin.  Ve salatamiz servise hazir!
Sos
  • 1 adet limonun suyuna istediginiz miktarda zeytin yagini, dovulmus sarimsaklari, kimyonu, tohum hardali, tuz-karabiberi ve pul biberi ekleyip guzelce karistirin. 

Bu salata ozellikle et yemeklerinin yanina cok yakisiyor ama biz cogu zaman tek basina aksam yemegi olarak bile yiyoruz cunku gercekten cok lezzetli ve doyurucu. 

Ayrica, illa benim verdigim malzemelerle hazirlamak zoruinda degilsiniz salatanizi; ne istiyorsaniz ekleyebilirsiniz icine. Quinoa'nin kendine has cok hafif bir tadi oldugu icin her turlu malzeme yakisiyor icine dogrusu. 

Afiyet olsun!



3 yorum :

  1. Nurdancim daha bugun kilerde elime gecti quiona paketi ve icimden seni gecirdim dedim ki Nurdan tarifini paylassa da ben de denesem.. Yalniz benimki 3 renkli bir quiona, sanirim farkli bir cins, icinde siyah parcalar da var.. Arkasinda da fasulyeli bir tarif vermis. Ben fasulye ve nohuttan uzak durmaya calisiyorum, sutume gecip de Melodi'ye gaz yapmasin diye. Senin tarifinde nohut yerine baska ne gidebilir icine acaba?

    YanıtlaSil
  2. Misir kullanabilirsin Ipekcim, konserve halinde hazir tanelenmis satilanlardan. Ben denemistim bir keresinde. Gayet de guzel oluyor. Hadi dene de bana da bildir sonucu. :)

    YanıtlaSil
  3. Himmm olabilir aslinda, deneyecegim en yakin zamanda :)

    YanıtlaSil