Pages

15 Şubat 2012 Çarşamba

Cikolata cilginligi!


Babamizdan aldigimiz sevimli bir Sevgililer Gunu hediyesine karsilik olarak biz ne yapsak acaba diye dusunduk oglumla.  Ikimiz de evde oldugumuz icin :) aklim(iz)a soyle guzel, lezzetli bir cikolatali kek yapmak geldi.  Erzak dolabimiza bakinca bir de ne goreyim; un kalmamis! Eee ne yapicaz simdi? Elbette unsuz cikolatali kek!

Hemen yemek kitaplarimi karistirdim ve ufak bir kagida aceleyle yazilmis bu tarifi buldum.  Hala daha dusunuyorum nerden ya da kimden aldigimi tarifi. Daha once denememis olacagim ki zavalliyi boyle ozensizce birakmisim kitaplarin arasinda; yoksa denenmis tariflerimin arasina girerdi.  Lafi fazla uzatmadan tarifi vereyim.  
Hazirlamasi cok kolay ve cok kisa bir surede pisiyor; cook da lezzetli bir sonuc alacaksiniz!


Flourless Chocolate Cake- Unsuz Cikolatali Kek 

Malzemeler

125gr bitter cikolata, parcalara ayrilmis
125gr tuzsuz tereyagi
185gr seker
60gr kakao
3 yumurta
1 yemek kasigi vanilya esansi- bunu koymasinizda olur.  Cikolatanin tadi baskin oldugu icin vanilya zaten anlasilmiyor icinde.
Benim elektronik mutfak tartim oldugu icin gram olarak olcmek sorun olmuyor.  Ayrica buyuk marketlerde olcme kaplari satiliyor boy boy.  Bir tane edinmenizi tavsiye ederim.


Yapilisi

  • Firininizi 150 derecede isinmaya birakin.  20cm'lik bir tepsiyi guzelce yaglayin ve ince bir tabaka olacak sekilde kako serpin. 
  • Ufak parcalara boldugunuz cikolatayi ve yine kup halinde kestiginiz tereyagini Benmari usulu ile isiya dayanikli bir kapta erimeye birakin. Ilerleyen satirlarda kendi basit benmari teknigimi de anlatacagim, bu da ne simdi demeyin :)  
  • Bu sirada, 3 yumurtayi beyazi ve sarisi guzelce karisana kadar cirpin.
  • Cikolata ve tereyagi eridikten sonra bir kenara alin ve icine sekeri, kakaoyu, cirptiginiz yumurtalari ve kullaniyorsaniz vanilya esansini ekleyin ve guzelce karistirin, ama mikserle cirpmayin.  Yagladiginiz tepsiye dokun.
  • Hemen alarminizi 30 dakikaya ayarlayin ve tepsiyi firina verin. 
  • Firindan cikan tepsinizi 10 dakika ilinmaya birakin.  Tamamen soguyunca da tepsinizi ters cevirip, kekinizi servis tabagina alin.  Ister vanilyali dondurma, isterseniz uzerine serpilmis pudra sekeri ile servis yapin.
  • Afiyet olsun!

Benmari usulu nedir?
Isi ile direk temas ederek pisirilmemesi gereken seyler, genelde eritmek istedigimiz gidalar- tereyagi, cikolata gibi- benmari teknigi denilen eritme teknigi ile hazirlaniyor.  Bunun icin ozel olarak tasarlanmis kap kacak mevcut ama ayni islemi daha basit bir sekilde, ustelik de ekstra teferruata girmeden gerceklestirmek de mumkun.

Ben nasil yapiyorum?
Cok basit: Bir caydanlik alti ve isiya dayanikli camdan, cok derin olmayan bir kap.  Borcam birebir bunun icin.  Caydanliginizda suyu kaynatin ve borcam kabinizi uzerine oturtun.  Islem sirasinda caydanligin emziginden eritme kabinizin icine su sicramamasina dikkat edin. 

Hazirlama ve pisirme ipuclari:
  • Ilk satirda bahsettigim tavaya kakao serpme islemini bir cay suzgeci ile kolaylikla gerceklestirebilirsiniz.  Kalin bir tabaka halinde olsa bile serptiginiz kakao her yere esit miktarda dagilacagi icin cok da onemli degil.
  • Benmari yaparken cikolata ve tereyagini arada bir karistirin ki daha kolay erisin ve birbiriyle kaynassin.
  • Kek karisimi hazirlarken yumurta ile sekeri guzelce cirpariz ki yumurta kekin icinde kokmasin.  Bu tarifte bunu yapmaya hic gerek yok cunku kakaonun gayet baskin tadi ve kokusu bunu engelliyor. 
  • Dikkat ettiyseniz tarifte kabartma tozu yok.  Cirpilmis yumurta kekin yeterince kabarmasini sagliyor.  O yuzden "Amann kekim kabarmadi!" diye paniklemeyin.  Zaten firindan ciktiktan sonra cikolatanin agirligi ile kekiniz tepsiye ilk doktugunuz yukseklige yakin bir hale donuyor.
  • 30 dakika dolduktan sonra kekin ortasina incecik bir kurdan batirin.  Eger kurdandaki karisim cok islak gorunuyorsa bir iki dakika kadar daha tutabilirsiniz firinda.  Ben oyle yaptim ama benim firinim zaten antika, hicbir seyi tarifte verilen surede pisirmez :)  Sakin cok fazla pisirmeyin cunku bu kekin ici yumusacik ve islak olmali.  Sonra kenarlarindan kurur, uzulursunuz :) 
Kekinizi bir sonraki gun yine ilik yemek isterseniz mikrodalga firinda 30 saniye isitabilirsiniz.  Ertesi gune kalirsa tabi! 

Haydi mutfaga!








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder